FFIs Resultatkonferens
Välkommen till den årliga konferensen för Trafiksäkerhet och automatiserade fordon, ett delprogram inom Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI). Här presenteras resultat från pågående och avslutade projekt tillsammans med aktuella spaningar om trafiksäkerhet och automation.
Eventet vänder sig till alla som är intresserade av att ta del av de senaste forskningsresultaten inom trafiksäkerhet och automatiserade fordon, samt till de som planerar starta nya FFI-projekt. Konferensen sker i år digitalt via Skype och hålls på svenska, men vissa presentationer kan komma att hållas på engelska. Efter att du har anmält dig kommer du i god tid innan konferensen att få Skype-länken skickad till din mejladress.
AGENDA
Välkommen och aktuell information från FFI
Sweden4platooning, Jan Dellrud, Scania
Forskning om samordnad platooning för att möjliggöra interoperabilitet mellan olika fordonstillverkare samt bidra till utvecklingen av standarden för platooning.
Förbättrad säkerhetseffekt av kollisionsundvikande styrande system, Claes Olsson, Volvo Cars
Projektet har identifierat metodik för prediktioner/dödräkningar samt säkerhetseffekter av applicering av dem i syfte att signifikant förbättra säkerhetsnyttan av dagens krockundvikande stödsystem.
ESPLANADE, Fredrik Warg, RISE
Projektets mål var att ta fram och validera metodologi för att kunna visa att ett automatiserat vägfordon är säkert, med fokus på områdena människa/fordonsinteraktion, riskanalys, arkitektur och sensorer, samt argumentation för fullständighet i kravhanteringen.
iQPilot, George Dibben, Scania
Prototypplattform för att främja och demonstrera fordonsautomation i stadsmiljö med fokus på kollektivtrafik och passagerarsäkerhet. Busshållplatspilot för säker autonom körning vid busshållplatsen
Stockholmsdeklarationen, Maria Krafft, Trafikverket och Magnus Granström, SAFER
I februari 2020 stod Sverige värd för ”3rd Ministerial Conference on Road Safety – Global Goals”. Ett resultat från den globala konferensen var bland annat Stockholmsdeklarationen, som beskriver våra gemensamma ambitioner om att minska antalet skadade och dödade i trafiken med 50 procent fram till 2030. En akademisk expertgrupp hade inför konferensen utarbetat nio rekommendationer för hur vi tillsammans skulle kunna fokusera på tvärgående aktiviteter i samhället för att nå de globala trafiksäkerhetsmålen. Nu behöver vi tillsammans identifiera och skapa forskning och kunskap som på ett effektivt sätt kan bidra till måluppfyllnaden.
