News

Appar kan varna och rädda liv

May, 08 2014

En app som varnar för kollisionsrisk med motorfordon och en app som larmar när olyckan varit framme. Smarta mobiltelefoner kan förhindra olyckor och lindra konsekvenser. Det presenterades på SAFER och NTF Västs seminarium den 6 maj.

Göteborgs-Posten rapporterade från SAFER och NTF Västs kvällsseminarium den 6 maj, där Irene Isaksson-Hellman, forskare på försäkringsbolaget If, presenterade uppgifter om att antalet döda i trafiken har minskat kraftig under senare år, men att antalen svårt skadade cyklister ökar.

Per Gustafsson, tidigare exjobbare på SAFER och numera anställd på Autoliv, berättade om den app för smarta mobiler som kan varna för risken för en kollision mellan en cykel och en bil. Appen heter BikeCOM men är än så länge bara en prototyp.

En annan app som utvecklats på SAFER är jalp!. Stefan Candefjord, forskare på Chalmers/SAFER/Medtech West, presenterade hur den fungerar och att den släpps för gratis nedladdning för Android-mobiler denna veckan. Appen larmar om en cyklist, ryttare eller en mopedist kör omkull.

Om man missade seminariet finns en ny chans på söndag 11 maj kl 14:50-15:40 i Nordstan under Vetenskapsfestivalen.

 

Läs G-P:s artikel här
Se en videoinspelning av seminariet på NTF Västs Youtube-kanal
Ladda ner presentationerna på NTF Väst
Till seminarieinbjudaninbjudan