News

Konferens i barnets tjänst

Mar, 14 2013

Den 5 mars, hölls konferensen Barn, Liv och Trafik för andra året i rad. Endagskonferensen är ett initiativ från SAFER, NTF Väst och Göteborgs stad och samlar nära 200 deltagare från hela landet. Fokus var på barn och dess trafikmiljö och väckte mycket debatt.

Nytt för i år var konceptet Pecha Kucha, ett format från Tokyo som bygger på att talaren får visa 20 bilder á 20 sekunder, en mycket krävande presentationsform. Dagen startade med Pecha Kucha-presentationer: Ulrika Karmalm beskrev ”en vanlig trebarnsmammas vardag”, Anna Nilsson-Ehle från SAFER pratade om trafiksäkerhet i barnets tjänst, och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén om stadens utmaningar. Stadsarkitekten Björn Siesjö talade om den nya staden och nya planeringsnormer. Det är viktigt att ta med den kunskap vi lärt idag när vi bygger blandstaden.

Dagen var fylld av inspirerande och matnyttiga presentationer och diskussioner. Nils-Petter Gregersen, VTI, sammanfattade dagen med att den innehöll stor variation och olika perspektiv på barn och trafik:

- Det är mycket som händer och pågår i kommunerna där barn faktiskt är inblandade och delaktiga i planeringsprocessen. Vi har sett flera goda exempel från verkligheten. Men vi måste göra mer, många förblindas av de låga dödstalen men många skadas i trafiken. Vi måste förbereda barnet för framtiden och ett tryggt vuxenliv i trafiken.

- Vi har sett differentierade målbilder som skiljer sig. Bilburna, mopedister, fotgängare har alla olika perspektiv. Att skaffa moped är exempelvis en del av ungdomars frigörandeprocess, men vuxna ser det som en fara. Hur löser vi målkonflikter utan att tumma på friheten? Det är en utmaning, avslutar Nils-Petter Gregersen.

Suzanne Andersson, trafiksäkerhetschef på Göteborgs stad, sammanfattade Barn, Liv och Trafik med frågan Hur ökar vi trafikmedvetenheten i skolan?

- Idag har vi hört om många olika metoder för att samla in fakta och forskning, och goda exempel på, bokstavligt talat, paketlösningar för stöd i skolan.
- Samverkan ger stolthet!, avslutade Suzanne Andersson.

I pauserna kunde deltagarna testa segway och elcykel. I SAFERs monter kunde de som ville få en förevisning i hur man monterar bilbarnsstolar för olika åldrar i Volvobilar.

Bildspel från dagen

Presentationer från dagen