Möt SAFER på Vetenskapsfestivalen

Kommer självkörande bilar göra att vi varken behöver körkort eller förare i framtiden? Vad är egentligen en normal, idealisk förare? Och hur ska barn färdas i bil på rätt sätt? Vetenskapsfestivalens tema i år är "På liv och död" och SAFER ger fyra seminarium om trafiksäkerhet fredagen den 17 april i Nordstan.

Välkomna till en eftermiddag med trafiksäkerhet. Det kommer finnas bilbana med leksaksbilar för de minsta och matnytting information för de stora. Föredragen är populärvetenskapliga och startar varje hel timme: 14:00, 15:00, 16:00, 17:00.

Självkörande fordon – en framtid utan förare? 17/4 kl 14:00-14:45
Fordonstillverkare har idag intelligenta bilar på marknaden som exempelvis bromsar och anpassar farten självt. Automatisering har funnits länge inom flygindustrin med autopilotfunktion, men går det att göra på samma sätt på marken? Vad innebär automatiserade och uppkopplade fordon för övriga
trafikanter? Och vad innebär det för föraren? Klarar vi av att lita helt till bilen eller kommer vi alltid att vilja ha kontroll? Tre korta föredrag och gemensam diskussion belyser möjligheter med smarta fordon.

Medverkande:
Moderator: Anna Nilsson-Ehle, föreståndare, SAFER
Talare:
Azra Habibovic, Viktoria Swedish ICT och SAFER
Lars Hammarstrand, Chalmers och SAFER
Erik Coelingh, Chalmers, Volvo Cars och SAFER

Normala förare – finns de? 17/4 kl 15:00-15:45
Vad är en normal, vanlig förare? Vi har alla olika ålder och haft körkort olika länge. Dessutom varierar vår erfarenhet av bilkörning och inte minst vårt teknikintresse. Även vårt mentala tillstånd som exempelvis distraktion, trötthet och stress skiftar från gång till gång vi sätter oss i bilen.
Så när är man en normal förare? Hur mäter man förarens tillstånd?
Tre korta föredrag och gemensam diskussion illustrerar våra olika personligheter och hur man mäter förartillstånd. 

Medverkande:
Moderator: Anna Nilsson-Ehle, föreståndare, SAFER
Talare:
Staffan Davidsson, VCC och SAFER
Jonas Sjöberg, Chalmers och SAFER
Leif Sandsjö, Högskolan i Borås, MedTech West och SAFER

Barn i bil – på rätt sätt 17/4 kl 16:00-16:45
Varför ska små barn sitta bakåtvänt i bilen? Hur gör man så att barn åker så säkert som möjligt? Varför finns det särskilda skydd i bilen för att skydda just barn? Är barn ömtåligare än vuxna? Det finns olika syn på barns placering i bil globalt, men Sverige ligger i framkant när det gäller forskning och barnskydd. Tre korta föredrag och gemensam diskussion om barn i bil.

Medverkande:
Moderator: Anna Nilsson-Ehle, föreståndare, SAFER
Talare:
Helena Stigson, Folksam, Chalmers och SAFER
Katarina Bohman, Autoliv och SAFER
Stefan Kaleby, NTF Väst

Matematiska humanmodeller för förbättrad fordonssäkerhet 17/4 kl 17:00-17:30
Stora förbättringar av säkerheten människor i transportsystemet har gjorts över de senaste 40 åren tack vare forskning och utveckling av krockdockor – mekaniska modeller av människokroppen. Fortsatta landvinningar skulle kunna möjliggöras av matematiska humanmodeller som nu också börjat användas, men vilka utmaningar, möjligheter och begränsningar finns?

Medverkande: Jonas Östh, Tekn DR, Tillämpad Mekanik, Chalmers
 

Lokal: Nordstan, Scen
Adress: Nordstadstorget
Tid: 2014-04-17
Språk: Svenska
Typ: Föreläsning

 

Hela programmet: http://vetenskapsfestivalen.se/


 

Safer – Vehicle and Traffic Safety Centre

SAFER is the open innovation arena where researchers and expertise work together to create safe mobility. Our traffic safety approach covers people, vehicles and the infrastructure – and together we contribute to safer road transports and smarter, more sustainable cities.

Contact information

SAFER

Lindholmspiren 3
SE-417 56 Göteborg
Sweden

 +46 31-772 21 06
 safer [at] chalmers.se