News

Pressmeddelande: Känd kvantfysiker intresserar sig för trafiksäkerhet

Apr, 01 2015

Pressmeddelande från SAFER 2015-04-01: Den i fysikerkretsar högt respekterade kvantfysikern, Uno Lirpa, ger sig nu i kast med trafiksäkerheten. Inspirerad av Stephen Hawking och Max Tegmark har Uno Lirpa utvecklat tanken kring parallella univerum, s.k. multiversum, och deras effekt för banbrytande trafiksäkerhetslösningar.


När han betraktar världen som en rent matematisk struktur där kvantfysiken gäller även på makronivå och alla möjliga kroppar existerar med samma sannolikhet som kvarkarna de ytterst består av, finner han att trafikolyckor helt kan undvikas.

– Enkla tunnelfenomen som vi känt till sedan länge kan aktiveras på ett nytt sätt. Då en olycka är oundviklig väljer samtliga inblandade elementarpartiklar i de berörda kropparna (människor, fordon, infrastrukturer etc) de tillstånd i vilka de existerar i ett parallellt olycksfritt multiversum. De inblandade människorna kommer aldrig att uppfatta detta annat än en oväntad lycklig utgång, s.k. änglavakt, säger Professor Uno Lirpa.

Anna Nilsson-Ehle, föreståndare på SAFER, är mycket stolt att räkna in Uno Lirpa i den framstående skara forskare som tillsammans utgör SAFER. Speciellt uppskattar hon att professor Lirpa valt att offentliggöra sin teori på SAFERs nionde födelsedag den 1 april 2015.

Nästa steg för forskningen är att verifiera teorierna genom att etablera ett samarbete mellan ESS i Lund och AstaZero.

Detta är SAFER: SAFER är ett fordons- och trafiksäkerhetscentrum vid Chalmers. Forskningen rör allt från att undvika olyckor, att minska skador i en eventuell krock, samt underlätta räddningsarbetet efter en olycka. Många projekt rör människans beteende i bil och i verklig trafikmiljö. www.chalmers.se/safer

Kontakt: Anna Nilsson-Ehle, föreståndare SAFER, 031-772 36 55, anna.nilsson-ehle@chalmers.se