News

Sömnighet bakom ratten tema för informationsdag i Nordstan

Oct, 08 2013

"Håll dig vaken bakom ratten" var budskapet i Nordstan tisdag den 8 oktober. Arrangemanget syftade till att presentera aktuell forskning och öka medvetenheten kring sömnighet och sömnsjukdomar som betydande faktorer bakom trafikolyckor.

Bilförare med sömnapné har två till tre gånger så stor risk för trafikolyckor jämfört med andra. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, som också visar att den ökade olycksrisken drastiskt minskar om sömnapnén behandlas. Studien är genomförd vid Centrum för sömn- och vakenhetsstörningar vid Sahlgrenska akademin, i samarbete med sömnkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare inom statistik på Chalmers.

Samverkan ger framgång
Resultaten presenterades vid en paneldebatt i Nordstaden i Göteborg den 8 oktober, i samband med starten på en europeisk kampanj om riskerna med sömnbrist i trafiken. Informationsdagen i Nordstan gav även tips om lämpliga åtgärder när man blir trött och sömnig i samband med körning samt information kring pågående aktiviteter som syftar till att förbättra trafiksäkerhet – teknikutveckling, trafiksäkerhetsforskning och medicinsk forskning. Dessutom demonstrerades nya lösningar för att öka säkerheten i moderna fordon.

De deltagande organisationerna var SAFER, Sömnmedicinsk avdelning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin vid GU, Svensk Förening för Sömnforskning och Sömnmedicin, Motormännen, Länsförsäkringar, Volvo Cars, AB Volvo och Smart Eye.

Summeringen av paneldebatten visade på att vi måste fortsätta att samverka för att uppmärksamma att trötthet/sömnighet och bilkörning är en stor riskfaktor och att ta fram lösningar för att förhindra att olyckor och incidenter sker i trafiken.

Mer om studien
Den som har sömnapné har andningsstopp under sömnen som varar mer än tio sekunder. Andningsuppehållet gör att syrehalten i blodet sjunker och att sömnkvaliteten blir sämre, vilket leder till trötthet under dagen. Sömnapné är vanligt: minst fyra procent av alla män och två procent av alla kvinnor beräknas vara drabbade.

I studien ingår drygt 1 700 sömnapnépatienter från Göteborgsområdet. När forskarna samkörde deras personuppgifter med polisrapporter från trafikolyckor i ett särskilt register som kallas STRADA kunde de se att patienterna, innan de visste att de hade sömnapné, varit med i betydligt fler trafikolyckor än de statistiskt borde ha varit.

– Det finns tydliga likheter mellan trötta bilförare och bilförare som druckit alkohol. Bilförare med obehandlad sömnapné har minst dubbelt så stor risk att hamna i en trafikolycka, och våra resultat tyder också på att olycksrisken ökar med åldern, säger Ludger Grote, docent vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare inom sömnmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Personer över 65 år som hade sömnapné råkade ut för 3,6 gånger fler bilolyckor jämfört med andra bilister i samma ålder.

Studien pekar också på en lösning. Olycksrisken minskas effektivt om patienterna sover med en särskild näsmask minst fyra timmar varje natt. Näsmasken är en etablerad behandling mot sömnapné och innebär att ett lätt luftflöde vidgar andningsvägarna under sömnen.

– Att diagnostisera och behandla fler patienter med sömnapné kan vara ett sätt att drastiskt minska antalet bilolyckor, säger Jan Hedner, adjungerad professor i lungmedicin vid Sahlgrenska akademin.

 

Mer info om studien och kampanjen:

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska Universitetssjukhuset