News

Trafiksäkerhet gav störst mediegenomslag i höstens mätning

Feb, 07 2014

När TNS-Sifo på uppdrag av Chalmers tittat på vilka nyheter kopplade till Chalmers som fått störst genomslag i media, hamnade trafiksäkerhet och klimat i topp. Tre av 22 nyheter rörde trafiksäkerhetsforskning från SAFER.

I medieanalysen för hösten 2013 (tertial 3) har antal införanden i press, radio, webb och tv kopplade till Chalmers mätts både kvantitativt och kvalitativt. De två största händelserna under perioden var nyheten om att gående utsätter cyklister för fara och att bilbarnstolar räddar liv. Båda härrör från forskning vid SAFER.

Cykelnyheten släpptes i början av september under konferensen Driver Distraction and Inattention och nyheten om undersökningen kring bilbarnsstolar en vecka senare.

Nyheten om att mobilsamtal skärper körförmågan är ytterligare en trafiksäkerhetsnyhet som genererat stort genomslag och sändes som ett inslag på Rapport.
 

Miljontals mottagare

Nedan är de pressmeddelanden/tips från SAFER som genererat störst mediegenomslag inom trafiksäkerhet under hösten. Antalet inom parentes är en sannolik uppskattning av antalet tittare, läsare och lyssnare som uppfattat nyheten och kopplingen till Chalmers och SAFER: 

  • Plats 1: Gående utsätter cyklister för fara (2,8 Milj tittare/läsare/lyssnare)
  • Plats 2: Bilbarnstolar räddar liv (2,3 Milj tittare/läsare/lyssnare)
  • Plats 9: Mobilsamtal skärper körförmågan (1,0 Milj tittare/läsare/lyssnare)


De två översta hade till och med större kvantitativt mediegenomslag än sjösättningen av Grafen. Transport är helt klart det mest synliga styrkeområdet på Chalmers. Forskarna är bland andra Marco Dozza, Chalmers, Lotta Jakobsson, Volvo Cars och Trent Victor, Volvo Group.

 

Exempel på genomslag:

Västnytt 6/9 2013: Cyklister kartläggs med kamera

DN 11/9 2013: Bilbarnstolar har drastiskt minskat dödsolyckorna

SVT.se Vetenskap 16/9 2013: Kudde lika säker som stol

Västnytt 6/9 2013: Forskare: Mobilsamtal ger bättre förare