News

VTI värd för konferens inom trafikpsykologi

Sep, 05 2016

VTI har i samarbete med trafiksäkerhetscentrumet SAFER fått förtroendet att arrangera den sjunde upplagan av världens största internationella konferens inom trafikpsykologi, ICTTP7. Konferensen anordnas på Lindholmen, Göteborg i augusti 2020.

I hård konkurrens med flera andra intressenter i olika länder vann VTI nyligen uppdraget att arrangera ICTTP7, Conference on Traffic and Transport Psychology. Konferensen förväntas locka hit mellan 350 och 400 deltagare från hela världen.

– Den svenska modellen Vision Zero, att ingen borde dödas eller skadas allvarligt i trafiken, har banat väg för ett nytt sätt att tänka runt trafiksäkerhet i stora delar av världen. Fokus på konferensen kommer att handla om vilken roll trafikpsykologi kan spela i arbetet med visionen i samband med att det utvecklas ny avancerad teknik, exempelvis för automatiserad körning, säger Henriette Wallén Warner, forskare på VTI.

Jämfört med många andra länder är trafikpsykologi ett litet akademiskt ämne i Sverige. Trots detta håller svenska forskare hög internationell klass och får ofta förfrågningar om att exempelvis delta i olika internationella kommittéer. VTI är i dagsläget Sveriges största arbetsgivare för forskare inom trafikpsykologi.

– Konferensen är ett mycket bra tillfälle för deltagarna att knyta nya internationella kontakter. Förhoppningsvis utgör den även ett tillfälle att synliggöra ämnet i Sverige, säger Henriette Wallén Warner.

– Med SAFER’s breda nätverk inom trafiksäkerhet och erkända erfarenhet av att anordna framgångsrika konferenser, ser vi fram emot en högkvalitativ, internationell konferens på Lindholmen om fyra år, säger Anna Nilsson-Ehle, föreståndare på SAFER.

De som arbetat med ansökan är Henriette Wallén Warner (VTI), Chris Patten (VTI), Jan Andersson (VTI), Lars Åberg (professor emeritus vid Uppsala Universitet) och Lisa Knutsson (SAFER). Ansökan gjordes i samarbete med Anna Hylander, Göteborg & Co, 

Läs mer om ICTTP

Kontakt: Henriette Wallén Warner, VTI; Lisa Knutsson, SAFER